En av Europas best bevarte trehusbyer er et attraktivt område for både turister og fastboende gjennom hele året. Hvem har vel ikke hørt om denne sørlandsperlen med sine hvite små trehus, sjarmerende smug og et folkemylder som stiger med temperaturen hver sommer. Her kan du sette deg på bryggekanten med en pose ferske reker, som er fisket opp utenfor Risør bare timer tidligere. Eller hva med et glass leskende øl på en av uterestaurantene mens solen gjør sitt beste for gi deg en brunfarge du ellers må til syden for å få.
Noen nøyaktig tidgivning av når Risør ble bygd opp som by finnes ikke, men man antar at dette skal ha skjedd rundt 1560. Skipstrafikken var grunnlaget for byen, noe som gav rask vekst. I 1601 ble Risør nevnt som by for første gang, men det var først i 1723 at byen fikk sin bystatus av kong Fredrik den fjerde. For dette måtte byen betale 250 riksdaler i 120 år. Før dette (1688) hadde myndigheten prøvd å beordre Risørs befolkning til å flytte til Kristiansand. Dette til tross for at skipstrafikken var større i Risør enn Kristiansand den gangen. Befolkningen nektet og måte betale en stor bot på 4000 riksdaler som straff. Antallet innbyggere i Risør er pr. i dag ca. 7000. Allerede så tidlig som 1875 var innbyggertallet på nærmere 2.500, og da uten Søndeled. Dette vitner om en travel skuteby.
Utsikt mot Branntårn
Strukturen til dagens bykjerne ble lagt etter den store bybrannen i 1861. Hele 248 bygninger brant ned til grunnen, mens 81 bygninger ble reddet. Disse lå hovedsakelig på Vollen, Kamperhaug og Tangen. Men dette var ikke den første store brannen innbyggerne kjente på kroppen. Allerede i 1716 brant 70 hus ned. Branntårnet i Risør kom først på 1880-tallet, i håp om å unngå flere storbranner i byen.
Stangholmen Fyr
Navnet Risør kommer opprinnelig fra øyene utenfor byen som er tette med ris og kratt. Først bar byen navnet ”Øster-Riisøer”, noe som ble benyttet helt frem til 1905. Først da tok byen Risør som sitt offentlige navn, selv om kortformen Risøer ble benyttet allerede på 1800-tallet. Da kommunene Risør og Søndeled slo seg sammen i 1964, valgte man å kalle hele den nye kommunen Risør.
Vekter John Thomas Axelsen
Slik møtes båtfolket i indre havn
For tilreisende er det mye både å se og gjøre. Badelivet om sommeren er selvsagt yrende. Du kan for eksempel ta bilen og kjøre til Randvik, bare noen få minutter fra Risør sentrum, eller ta badebåten ut til Lille Danmark. Flere steder er det badebrygger, og det finnes også muligheter for en ferskvannsdukkert i Urheia. Urheia er området bak Risørflekken, et yndet turområde for liten og stor. Her finnes skyttergraver og bunkere fra krigens dager, og mange av de kan du faktisk gå inn i selv. En tur ut til Sild på ytre vei mot Tvedestrand er også et besøk. Her ligger Nord-Europas største jettegryter.
Dersom du vil bli bedre kjent med selve byen, er en vektervandring noe du må bli med på. Risørs vekter John Thomas Axelsen er en institusjon i seg selv. Han levendegjør Risørs historie for mange turister hver sommer.